Инструкции за употреба и често задавани въпроси за EXPRESS

Референтен код : ES510020

Инструкции и Ръководство

Често задавани въпроси

Винаги използвайте студено (директно от хладилника) и много прясно мляко. Всяко мляко ще се разпени, ако е прясно и студено. Ако използвате обезмаслено мляко, по-добри резултати ще получите с обезмаслено мляко с голяма трайност.

Уверете се, че съдът, който използвате, за да разперете млякото, също е студен/охладен. Съд от неръждаема стомана или стъкло помага за постигането на най-добри резултати.

Разпенване на млякото – с 6 стъпки:
• Използвайте съд с подходящ размер и го напълнете до половината със студено мляко.
• Вкарайте върха на дюзата малко под повърхността на млякото.
• Бързо отворете клапата за пара, половин завъртане до напълно отворено положение.
• Движете съда стабилно надолу, докато не чуете отличителен звук „Сссст... сссст“.
• Продължавайте да спускате съда стабилно надолу (без тръскане), като асансьор, издигайки млякото до горната част на съда, като създавате гъста пяна.
• Продължавайте да нагрявате млякото, докато термометърът (ако има такъв) достигне 60 °C. Изключете клапата, отстранете и незабавно избършете приставката за пара.
Пробийте блокажа с тънка игла. За да сте сигурни, че парната дюза остава чиста, винаги завъртайте за момент копчето за пара в позиция за пара, за да издухате остатъчното мляко от дюзата (поставяйте празен съд отдолу за капките), след като направите капучино. Почистете дюзата за пара и помощното устройство за пяна с влажна кърпа веднага след разпенването.
Котленият камък се отлага по естествен начин във Вашия уред; редовното отстраняване на котления камък ще гарантира по-дългия живот на уреда. Отстраняването на котления камък гарантира запазване качеството на кафето с времето. Котленият камък рискува да влоши окончателно характеристиките на кафемашината.
Не мийте аксесоарите за еспресо в съдомиялната.
Редовно изпразвайте поставката за прокапване и при необходимост я измивайте заедно с решетката с вода и лек почистващ препарат, след което ги изплакнете и подсушете.
Главата за варене, филтродържателят и филтърът трябва да се почистват след всяко използване с помощта на влажна кърпа (за главата за варене) и лек почистващ препарат и вода (за филтродържателя и филтъра). Изплакнете и подсушете.
Същата процедура за поддръжка важи и за затоплящата поставка.
Следвайте указанията в ръководството за почистване на котлен камък, тъй като техниките варират съгласно различните модели.
Препоръчваме да използвате продукта за отстраняване на котлен камък, който е предоставен от производителя.
За ежедневно средно използване от 4 чаши и ако водата е твърда, препоръчваме да почистване натрупалия се по машината котлен камък поне на всеки 3 месеца.
Ако живеете в област, където водата е много твърда, е добра идея да почистване котления камък по-често.
​Уверете се, че използвате съвсем прясно и студено мляко. Уверете се, че дюзата за пара и приставката за разпенване не са запушени.
Това може да се дължи на няколко фактора:
• Няма вода в резервоара; напълнете го.
• Резервоарът Ви не е правилно поставен; натиснете по-силно резервоара.
• Филтърът е блокиран; смляното кафе е прекалено фино. Почистете държача на филтъра и опитайте с по-едро смляно кафе.
• Помпата не е пълна; вижте в инструкциите как да я напълнете.
• Уредът Ви има натрупан котлен камък; отстранете го.
• Касетката на Claris филтъра е сменена, но не е пълна; вижте инструкциите как да я запълните.
Уредът автоматично ще се рестартира при връщане на електрозахранването и ще бъде готов за нов цикъл.
Уверете се, че поставката за прокапване не е препълнена. При необходимост я изпразнете.
Уверете се, че поставката за прокапване е позиционирана правилно.
Уверете се, че дюзата за пара не е блокирана.
Изключете уреда и го оставете да се охлади. След това почистете и отпушете всички отвори на дюзата, като използвате предоставената игла.
Отпушете отвора на поддържащата тръба на дюзата за пара с игла.
Махнете касетата Claris.
След като се уверите, че сте спазили инструкциите за стартирането му от книжката с Инструкциите за употреба, проверете дали електрическият Ви контакт работи като включите друг уред. Ако все още уредът не работи, не опитвайте да го разглобите или поправите сами, а го отнесете в оторизиран сервизен център.
Не използвайте уреда. За да избегнете каквато и да било опасност, сменете кабелатв оторизиран сервизен център.
Кафето на зърна от сорта Арабика има най-добър вкус и е с естествено ниско съдържание на кофеин. Опитайте и други видове кафе, смеси и степени на изпичане, за да откриете какво отговаря най-добре на Вашия вкус. По принцип колкото по-изпечено е кафето, толкова е по-силно. По-слабо изпечените кафета ще ви предложат цяла гама от аромати и ще ви предоставят едновременно мека и богата на вкусове напитка, достойна за истинските познавачи! Известните марки кафе трябва винаги да са умерено изпечени, за да предоставят цялото си богатство, финес и разнообразие от аромати. Избягвайте кафето на зърна с много тъмен цвят, тъй като то е по-мазно и може да запуши кафемашината. Проверявайте също така за наличие на малки камъчета в кафето, тъй като те биха могли да повредят машината Ви. Никога не използвайте разтворимо или мляно кафе.
​Каймакът е знак за истинско Еспресо, който се получава благодарение на налягането в машината и крема диска. Налягането се измерва в бар (от 1.5 до 19) и колкото по-високо е налягането, толкова по-гъст и наситен е каймакът.
Винаги дръжте смляното кафе във вакуумиран контейнер или запечатвайте опаковката с щипка за торбички. Дръжте контейнера в хладилника за по-дълга свежест.
Еспресото има по-силен аромат от "нормалното" кафе.
Всъщност еспресото може да се различи благодарение на богатия му аромат и каймака на повърхността на чашата.
Това изисква налягане от 15 бара (което се постига само от машини за еспресо), нагрята до 90-92 °C вода и фино смляно и прецизно измерено кафе (7 грама на чаша).
​Средно към ситно (но не прекалено ситно).
Уредът е направен от материали, които могат да бъдат регенерирани или рециклирани. Можете да оставите уреда в най-близкия пункт за събиране на отпадъци.
Ако смятате, че някоя част липсва, обадете се на Центъра за обслужване на клиенти, за да Ви окажем необходимото съдействие.
Моля, отидете на раздел „Аксесоари“ на интернет страницата, за да намерите лесно всичко необходимо за Вашия продукт.
Открийте по-подробна информация в раздел Гаранция на тази интернет страница.